Logo Create balance dog behavior specialist

CREATE BALANCE

Gedragsproblemen hond

Probleemgedrag bij honden kent vele vormen. Agressie, overmatig blaffen, dingen kapot bijten, tegen mensen aanspringen, uitvallen, trekken aan de lijn, voedselnijd, (verlatings)angst. Het is een greep uit het gedrag van honden die wij als onwenselijk zien.

De oorzaken kunnen verschillend zijn. Zo kan de hond dit gedrag vertonen door verveling, frustratie, opgekropte energie of falend leiderschap.

Het is belangrijk om te weten waarom jouw hond dit gedrag vertoont. En vooral wat jouw eigen aandeel hierin is. Gelukkig kun je in de meeste gevallen met geduld en kleine aanpassingen grote resultaten boeken.

Gedragsproblemen bij honden - Create Balance
gedragsproblemen - oorzaak

Oorzaak van gedragsproblemen

Gedragsproblemen van honden beginnen en eindigen bij jouw leiderschap. Een hond heeft een aantal behoeften. Als daar niet aan wordt voldaan resulteert dit vaak in probleemgedrag.

Ieder probleem kan met de juiste aanpak verminderd of zelf verholpen worden. Bij sommige gedragsproblemen kan dat heel snel gaan. Er zijn ook problemen die veel tijd en geduld vergen.

Zoals uitgebreider te lezen is bij gedragstherapie, komt het in bijna alle gevallen neer op 3 zaken:

  • Gebrek aan lichaamsbeweging
  • Gebrek aan discipline en/of leiderschap
  • Verkeerd toepassen van affectie

Een hond die kalm en zelfverzekerd benaderd wordt zal, als zijn behoeftes vervuld worden, zelden probleemgedrag vertonen.

Voordat je mij inschakelt voor hulp, adviseer ik je dan ook aan de basis te werken. Ga iedere dag met je hond naar buiten. Niet voor een blokje om het huis, maar ga er echt een stuk mee lopen. Zo kan je hond een deel van zijn energie kwijt. Wanneer je dit niet doet bouwt de energie in de hond op, met frustratie en probleemgedrag tot gevolg.

Je zal merken dat de investering van een uur per dag lopen een wereld van verschil zal maken. Vogels vliegen, vissen zwemmen, honden lopen.

Gedragsproblemen aanpakken

Beweging alleen is niet genoeg voor je hond. Leiderschap en affectie zijn enorm belangrijk om correct toe te passen. Als een bange of agressieve hond aangehaald wordt zal hij dit ervaren als beloning. Een hond die geen duidelijke grenzen kent zal jouw leiderschap in twijfel trekken en het over gaan nemen.

Ik leer je graag hoe je jouw hond op een goede manier kunt leiden. Hoe je op een natuurlijke wijze, jouw roedel moet sturen en zo aan de gedragsproblemen kunt werken. In de meeste gevallen is één consult bij jou aan huis genoeg om jou en je hond samen in balans te brengen en gedragsproblemen aan te pakken.

Het voordeel van een consult aan huis is dat ik jou en je hond samen kan zien, analyseren en helpen in jullie omgeving, zodat de hond zijn normale gedrag vertoont.

Ik kan, samen met jou, aan alle gedragsproblemen werken. Wel heb ik mezelf gespecialiseerd in een drietal gedragsproblemen waar veel eigenaren hulp bij nodig hebben. Agressiviteit, angstproblemen en opwinding. Heeft jouw hond een ander gedragsprobleem? Neem ook dan gerust contact met me op.

gedragsproblemen bij honden aanpakken - Create Balance

SPECIALISMEN

Er is geen gedragsprobleem waar ik niet met je aan kan werken. Wel heb ik mezelf gespecialiseerd in een drietal gedragsproblemen waar veel eigenaren hulp bij nodig hebben. Agressiviteit, angst en opwinding. Heeft jouw hond een ander gedragsprobleem? Neem dan ook gerust contact met me op.

Agressieproblemen

Agressie is een serieus probleem voor hond en eigenaar. Iedere vorm van agressie bij honden heeft een oorzaak en is zeker niet aangeboren. Agressie komt voort uit frustratie en gebrek aan kalm en zelfverzekerd leiderschap. Bepaalde sterke rassen worden vaak onterecht als agressief gezien, maar agressie kan bij ieder ras voorkomen. Het verschil is de schade die de hond kan aanrichten en dus hoe serieus de gevolgen zijn.

Heeft jouw hond agressieproblemen? Bel me dan direct. Ik kan jullie helpen voordat er ongelukken gebeuren. Of je m'n hulp nu vraagt voor een Chihuahua, een Duitse herder, een labradoodle of een Staffordshire-bulterriër. Ik help jullie graag in balans te komen.

Angstproblemen

Verlatingsangst, angst voor auto's, harde geluiden, andere honden of mensen. Angst kent vele gezichten. Een kind dat bang is troosten we en vertellen we dat er niets aan de hand is. Maar zodra je een hond op dat moment affectie geeft, beloon je de gemoedstoestand waarin de hond verkeert. En aangezien je een zelfverzekerde hond wilt is het dus niet raadzaam een angstige hond affectie te geven. Een hond rationaliseert nu eenmaal niet. De hond denkt dan dat het goed is dat hij zich zo gedraagt en ervaart de affectie als beloning voor zijn gedrag.

Wat een angstige hond nodig heeft is sterk leiderschap en (zelf)vertrouwen zodat hij zich beschermd voelt. Angst bij honden is goed te verhelpen met de juiste begeleiding. Vaak is het een proces waar je tijd en energie in moet gaan steken. Maar een zelfverzekerde baas die weet wat hij of zij moet doen kan een goed resultaat bereiken.

Opwinding (Excitement)

Enthousiasme is voor mensen een positieve emotie. Iemand die enthousiast is gedraagt zich levendig en uitgelaten. Een hond die teveel opwinding heeft kan probleemgedrag geven zoals tegen mensen en muren opspringen, blaffen, dingen stuk maken of bv. rondjes rennen.

Een opgewonden hond is in tegenstelling tot een enthousiast mens, geen gelukkige hond. Het komt vaak voort uit een teveel aan energie. Energie die je er met enkel een stukje wandelen niet uit haalt. De hond heeft ook regels, sturing en rust nodig. Voor jou als baas is het enorm belangrijk dat je weet wanneer je de hond aandacht geeft en wat voor aandacht. Het is ook jouw taak als leider om rust te kunnen bieden.