Logo Create balance dog behavior specialist

Wandelen met de hond

Wandelen met de hond is zeer belangrijk. Het is zelfs het belangrijkste dagelijkse onderdeel van de relatie met onze hond. Natuurlijk is er het fysieke belang voor de hond om zijn/haar energie te lozen maar dit is niet de enige reden. Een wandeling met de hond is de beste manier om je plaats als leider ten opzichte van je hond te bevestigen. Een goede wandeling met je hond is de ideale manier om lekker bezig te zijn en een goede band met je hond op te bouwen.

We denken te veel na

Hoewel het uitlaten van onze hond niet bepaald gecompliceerd lijkt hebben veel mensen er toch problemen mee. De reden is eenvoudig: mensen denken teveel na. In welk opzicht denken mensen dan teveel na tijdens het wandelen?
Als u met uw honden aan het wandelen bent dan moet u zo veel mogelijk aanwezig zijn en bewust zijn van wat er om u heen gebeurd. Maar mensen denken tijdens het uitlaten veel te veel aan andere zaken, bijvoorbeeld aan problemen op het werk of de dingen die de volgende dag gedaan moeten worden. Andere mensen zijn weer aan het Facebooken of Whatsappen. Neem het volgende advies van mij aan: Het wandelen met je hond wordt een veel rijkere ervaring als u volledig aanwezig bent en u niet door andere zaken laat afleiden. Bovendien leert u op deze manier in het heden te leven.
Een hond moet kalm zijn voor hij wordt uitgelaten, dit geldt ook voor de eigenaar. Een hond neemt uw energie over. Als u kalm bent en als u zich als een assertief leider toont dan zal uw hond dit oppakken. Uw hond laat zich hierin niet voor de gek houden.

Tijdens de wandeling

Tijdens de wandeling is het belangrijk hoe u zich opstelt ten opzichte van de hond. Uw positie als roedelleider is zeer belangrijk! Uw hond verwacht dat u hem/haar beschermt tegen gevaren. Zaken die u misschien niet als gevaarlijk beschouwd kunnen voor uw hond wel beangstigend zijn. Ken uw hond en wees voorbereid op situaties die kunnen ontstaan. Stel uzelf de vraag, welke situaties beangstigen uw hond? Is ze bang voor grasmaaiers, kan ze niet goed omgaan met honden die ze niet eerder heeft gezien? Als u zich bewust bent van uw omgeving kunt u potentiële verontrustende situaties aan zien komen.
Reageer kalm
Reageer kalm op situaties die uw hond angstig maken en zich mogelijk gaan voordoen. U kunt bijvoorbeeld rustig uw route wijzigen als u een andere hond ziet aankomen waar u problemen mee verwacht. Raak in dergelijke situaties vooral niet in paniek! Dat zal het probleem alleen vergergeren. Denk voor uw wandeling na over uw route en de zaken die u onderweg kan tegenkomen, maar ontspan er ook bij.
Communiceer met andere wandelaars
Als u vaak dezelfde route aflegt zorg er dan voor dat u de andere hondeneigenaren leert kennen. Probeer te bepalen welke personen kalm zijn en controle hebben over hun hond en welke dit niet hebben. Mensen die hun hond uitlaten en geen controle hebben zullen veel eerder een incident veroorzaken. Honden van deze personen zullen eerder gaan blaffen, springen of zelfs bijten. Dit kan allemaal leiden tot een reactie van uw hond. Door veel te observeren en te oefenen kunt u leren een goede inschatting te maken van andere hondenuitlaters. Trekt de hond aan de lijn? Schreeuwt de eigenaar tegen zijn/haar hond? Komt hij/zij over als de leider? Of is het gedrag juist onzeker en angstig?
Communiceer met andere mensen tijdens uw wandeling. Laat ze weten wat de eigenschappen van jouw hond zijn of vraag naar de eigenschappen van hun hond. Als een ontmoeting met een andere hond slecht uit lijkt te pakken, loop dan rustig weg. Bied je excuses aan wanneer het jouw fout was. Als het niet jouw schuld was blijf dan niet wachten op een verontschuldiging, dit veroorzaakt spanning die het gedrag van jouw hond alleen maar negatief beïnvloed.

Tip voor het wandelen

Zorg dat u tijdens het wandelen met rechte rug loopt. Hoofd omhoog, ogen vooruit. Het geeft u de fysieke uitstraling van de roedelleider. U zult merken dat wanneer u op deze manier loopt het u stimuleert om kalm en assertief te zijn. Daarnaast kunt u met deze houding goed de omgeving scannen en onverwachtse zaken op tijd signaleren. Bovendien wordt de wandeling met uw op deze manier een stuk meer ontspannen voor zowel u als voor uw trouwe viervoeter(s)!

Mijn ervaring

Wanneer ik met probleemhonden werk merk ik vaak dat ze hun gestresste baasje beschermen in plaats van andersom. Ze nemen dus de rol van roedelleider op zich en dat terwijl de meeste honden hier helemaal niet de aangeboren vaardigheden voor hebben. Er worden immers minder leiders dan volgelingen geboren. De belangrijkste regel is om tijdens het wandelen uw hoofd koel te houden in welke situatie dan ook. Een hond zal nooit kunnen ontspannen wanneer de baas onder stress staat

Rogier Oldenburger

Rogier Oldenburger

Hondengedragsdeskundige

Meer over Rogier

Create Balance

Als gedragsdeskundige voor honden help ik jou en je hond met gedragsproblemen weer in een gezonde balans te komen. Ik leer je, hoe je op een natuurlijke wijze, jouw roedel moet leiden en zo aan de gedragsproblemen kunt werken.

Andere berichten

Facebook

Regelmatig beantwoord ik vragen en deel ik ervaringen op Facebook. Zie ik je daar?

Herkenbaar probleem? Ik help jullie graag.

Met de juiste aanpak, tips en handvatten kunnen we hieraan werken.

Het thuisconsult van Create Balance is een investering voor de rest van het leven van de hond, mits je er zelf mee aan de slag gaat natuurlijk.

Je krijgt er een fijnere hond én een sterkere, gebalanceerde band met je hond voor terug.