Logo Create balance dog behavior specialist

Vijf dingen die je kunt doen om het leven van je hond te verlengen.

We willen allemaal zo lang mogelijk onze huisdieren in leven houden en daarom moeten wij goed voor hen zorgen. De meeste honden, afhankelijk van hun grootte, leven 10 tot 15 jaar, indien ze in goede geestelijke en lichamelijke conditie zijn. Hier volgen een paar tips om het leven van uw hond te verlengen, én de kwaliteit ervan te verbeteren.

1. Zorg heel goed voor zijn tanden

Het niet goed onderhouden van het gebit is een veel voorkomend, zelfs gevaarlijk gezondheidsprobleem voor honden. Het veroorzaakt niet alleen gebitsproblemen, maar het kan ook de oorzaak zijn van infectie in het gehele lichaam, met name bij hart en nieren.
De meeste honden hebben niet zo’n verzorgd gebit en een frisse adem zoals de mens, maar hun tanden en tandvlees moeten redelijk schoon zijn. Hiervoor bestaan speciale tandenborstels en tandpasta’s voor honden. De beste borstel heeft een hoek van 45 graden ten opzichte van het tandvlees.
Borstel zijn gebit een paar keer per week, maar gebruik nooit tandpasta die bedoeld is voor mensen, want dat kan schadelijk zijn voor de hond. Indien hij last heeft van plaque, moet u met hem naar de dierenarts om dit te laten verwijderen.

2. Houd uw hond op het juiste gewicht

Helaas is obesitas tegenwoordig niet meer alleen een probleem voor mensen. Ook dieren kunnen er last van hebben. De hond krijgt overgewicht als hij te veel eten krijgt of te weinig beweging.
U kunt er dus voor zorgen uw hond op het juiste gewicht te houden. Houd dus goed in de gaten, hoeveel u hem te eten geeft en houd daarbij een dagelijks schema aan. Sommige verse groenten kunt u hem zonder probleem af en toe geven, of u kunt voor organisch hondenvoer kiezen.

3. Zorg ervoor dat uw hond regelmatig aan zijn beweging komt

Evenals de mens heeft hij  lichaamsbeweging nodig. Ideaal zou zijn om dagelijks één uur met de hond naar buiten te gaan voor een wandeling. Dat zorgt er tevens voor dat hij ook geestelijk gezond blijft.
Het is ook van belang dat hij met andere honden speelt. De meeste honden vinden dit leuk en het helpt hen om het juiste gewicht te behouden. Bovendien is het belangrijk voor hun geestelijke gezondheid.

4. Houd regelmatig een check-up en houd de inentingen in de gaten

Dit voorkomt veel ellende. Een regelmatig bezoek aan de dierenarts kan vroegtijdig gezondheidsproblemen opsporen, zodat er op tijd ingegrepen kan worden. Dit geldt ook voor inentingen, zij kunnen levens redden. Vakmensen raden aan om met uw volwassen hond tenminste éénmaal per jaar naar de dierenarts te gaan en, zo lang het nog puppies zijn, twee- tot viermaal per jaar.

5. Zorg voor voldoende ontspanning

Iedereen heeft behoefte aan ontspanning, ook uw hond. Stress kan het gevolg zijn van het feit dat de hond zich permanent opgewonden voelt. Er moet voor hem een balans gevonden worden tussen lichaamsbeweging en rust, om op gezette tijden onafhankelijk van het gezin te kunnen functioneren.
Het kost hem veel energie om in het gezin op te gaan. Gun hem minstens één uur per dag rust en forceer  hem niet om aan activiteiten deel te nemen indien hij geen interesse toont.
De sleutel voor een lang en gelukkig hondenleven zit hem in het aandragen van een gezonde leefstijl, met inbegrip van het behoud van een juist gewicht, dagelijkse beweging, ontspanning en het houden van regelmatige check-ups. Zorg voor uw huisdier alsof het een gezinslid is. Hij zal u dankbaar zijn!
 
 

Rogier Oldenburger

Rogier Oldenburger

Hondengedragsdeskundige

Meer over Rogier

Create Balance

Als gedragsdeskundige voor honden help ik jou en je hond met gedragsproblemen weer in een gezonde balans te komen. Ik leer je, hoe je op een natuurlijke wijze, jouw roedel moet leiden en zo aan de gedragsproblemen kunt werken.

Andere berichten

Facebook

Regelmatig beantwoord ik vragen en deel ik ervaringen op Facebook. Zie ik je daar?

Herkenbaar probleem? Ik help jullie graag.

Met de juiste aanpak, tips en handvatten kunnen we hieraan werken.

Het thuisconsult van Create Balance is een investering voor de rest van het leven van de hond, mits je er zelf mee aan de slag gaat natuurlijk.

Je krijgt er een fijnere hond én een sterkere, gebalanceerde band met je hond voor terug.