Logo Create balance dog behavior specialist

Verlatingsangst hond: hoe kan je het voorkomen?

Bent u zo iemand die na een lange werkdag thuiskomt en begroet wordt door uw viervoeter die barst van de energie en die zich gedraagt als een onstuimige wervelwind? In de huiskamer aangekomen, op de voet gevolgd door uw hond, constateert u dat hij zich te goed heeft gedaan aan uw favoriete pantoffels. En tot overmaat van ramp komt uw buurman langs om te vertellen dat uw hond, voor de zoveelste keer, de hele dag heeft zitten blaffen tijdens uw afwezigheid. Als dit u bekend voorkomt, dan heeft u grote kans dat uw hond last heeft van scheidingsangst! Van oorsprong leven honden namelijk in een “pack”, en zijn zij zelden alleen.
Hier volgen een paar tips om deze verlatingsangst van uw hond te boven te komen:

  1. Zorg er altijd voor, dat hij, voordat u het huis verlaat, een stevige wandeling heeft gemaakt, zodat hij al wat energie kwijt is. Om hem eventueel extra moe te maken, kunt u hem een rugzak geven, met wat gewicht erin. Na de wandeling kunt u hem belonen met eten en drinken. Dit geldt echter niet voor iedere hond. Sommige honden vinden het fijner om pas te eten als ze rustig zijn, en niet direct na thuiskomst. Iedere hond heeft wel graag vers water na zijn ochtendwandeling! Als u op deze manier het huis verlaat, is uw hond relaxed en zal hij waarschijnlijk rustig blijven tijdens uw afwezigheid.
  2. Maak van uw afscheid geen drama, praat niet tegen hem, raak hem niet aan en kijk vooral niet naar hem! Op deze manier is het de gewoonste zaak van de wereld dat u het huis verlaat. Indien de hond extreem angstig is als u weggaat, moet u hem natuurlijk niet meteen een dag alleen laten, maar beginnen met een minuut of vijf en dit dan vervolgens uitbreiden tot twintig minuten, daarna tot een uur, enz. Het is van belang, dat uzelf ook rust uitstraalt bij het weggaan. U bent immers de leider van de roedel! Laat uw bezorgde en schuldige gevoelens achterwege, zodat uw hond weet dat het in orde is. Als u het verstandig aanpakt, kan de hond rustig alleen thuis blijven terwijl u aan het werk bent. De verlatingsangst van uw hond zal verdwijnen!

Hulp bij verlatingsangst hond

Niet alle honden zijn hetzelfde en niet alle honden komen even eenvoudig van hun verlatingsangst af. Ik heb met veel honden met verlatingsangst gewerkt. Bent u en uw hond benieuwd of ik u kan helpen? Neem dan gerust contact op.

Rogier Oldenburger

Rogier Oldenburger

Hondengedragsdeskundige

Meer over Rogier

Create Balance

Als gedragsdeskundige voor honden help ik jou en je hond met gedragsproblemen weer in een gezonde balans te komen. Ik leer je, hoe je op een natuurlijke wijze, jouw roedel moet leiden en zo aan de gedragsproblemen kunt werken.

Andere berichten

Facebook

Regelmatig beantwoord ik vragen en deel ik ervaringen op Facebook. Zie ik je daar?

Herkenbaar probleem? Ik help jullie graag.

Met de juiste aanpak, tips en handvatten kunnen we hieraan werken.

Het thuisconsult van Create Balance is een investering voor de rest van het leven van de hond, mits je er zelf mee aan de slag gaat natuurlijk.

Je krijgt er een fijnere hond én een sterkere, gebalanceerde band met je hond voor terug.