Lichaamsbeweging

Voldoende lichaamsbeweging is het meest belangrijke onderdeel voor een zo gebalanceerd mogelijk leven voor je hond. Vreemd genoeg maken sommige hondeneigenaren zich er schuldig aan hun hond nauwelijks uit te laten.

Wanneer een hond te weinig lichaamsbeweging krijgt gaat hij zich vervelen en raakt gefrustreerd. Om van deze overtollige energie af te komen gaat hij zelf op zoek naar een manier om van zijn frustratie af te komen. Hij kan hierdoor naar mensen of honden gaan uitvallen. Terwijl een andere hond er voor ‘kiest’ om overdreven veel in huis te gaan blaffen of dingen te gaan slopen. En eigenlijk kunnen we ze dat niet eens kwalijk nemen, ze worden namelijk horendol van die opgekropte energie. En dat allemaal doordat de baasjes hun verantwoordelijkheid, in het geven van voldoende lichaamsbeweging, niet nemen.

Wanneer je besluit om een dier in huis te halen, moet je dus wel bereid zijn om het te geven wat het nodig heeft en tijd en positieve energie in hem steken. Voor een hond is het nu eenmaal een primaire bezigheid, hij wil niets liever dan er met zijn roedel op uit trekken. Elke hond heeft zijn eigen energieniveau, en natuurlijk verschilt het per ras en individu, maar alle honden moeten dagelijks met hun baas een stevige wandeling maken. Zoals Cesar Millan zo mooi zegt; “Vissen moeten zwemmen, vogels moeten vliegen, en honden moeten lopen”.