Logo Create balance dog behavior specialist

Hoe kiest u de juiste hond voor uw kind?

Onlangs las ik een artikel van Ashley Bennet over het kiezen van de juiste hond voor een kind. Veel mensen vinden het belangrijk dat zij een hond kiezen die bij hun kind past. Om die reden heb ik het artikel vertaald en wil ik het niemand onthouden.

Het uitkiezen van een hond voor uw kind

Het kiezen van een gezinshond is een zeer persoonlijke beslissing die afhangt van de levensstijl, maar ook van het budget van het gezin. Hier zijn wat tips die u kunt gebruiken bij het uitkiezen van uw hond.

Levensstijl

Alle honden houden van fysieke activiteit in de buitenlucht. Maar wanneer u voor een ras kiest dat over het algemeen meer energie heeft, zoals bijvoorbeeld een dalmatiër, moet u elke dag minimaal anderhalf uur naar buiten. Kinderen die graag sporten en een actievere levensstijl hebben zullen inderdaad meer plezier beleven aan een actievere hond. Maar als uw kind liever zijn of haar vrije tijd in huis door brengt is het verstandig om een hond te kiezen met een zelfde energieniveau.

Woonsituatie

Het type hond dat u wilt nemen hangt ook af van hoe uw woonsituatie is. Grotere rassen zoals labrador retrievers en berner sennenhonden zullen beter passen bij gezinnen met meer woonruimte. Ze kunnen dan beter spelen en meer bewegen. Maar een groot huis met een grote tuin alleen volstaat niet, een hond hoort nu eenmaal ook uitgelaten te worden. Wanneer u dus een groter of een energieker ras kiest is het handig als u in een diervriendelijke omgeving leeft waar parken, bossen en leuke losloopgebieden zijn. Of in ieder geval in staat bent in dergelijke omgevingen te komen met uw hond.  Gezinnen die in een appartement wonen kunnen het best overwegen om een kleinere rashond te nemen zoals een beagle of een welsh corgi.

Allergisch voor honden?

Voordat u een hond aanschaft moet u weten of u of uw gezinsleden allergisch voor honden zijn. Elke rashond kan allergieën oproepen, maar er zijn een aantal rassen zoals de maltezer en de Portugese waterhond of de Shih Tzu die geschikter zijn in deze situaties. Raadpleeg uw huisarts voordat u uw keuze maakt als één van uw kinderen een allergie heeft.

Vachtverzorging

Alle honden hebben de juiste vachtverzorging nodig, maar het ene ras heeft meer verzorging nodig dan het andere ras. Honden met een lange of krullende vacht moeten een aantal keer per week geborsteld worden, iets wat kinderen in het algemeen in de loop van tijd zullen nalaten. Rassen met een korte vacht zullen daarom meer geschikt zijn. Sommige oudere honden of pups zullen ook extra aandacht nodig hebben.

Kosten

De kosten die u zult hebben zullen veel hoger liggen dan de aanschafwaarde van de nieuwe pup of volwassen hond. Als gezin moet u dus weten hoeveel u per maand kunt missen. Grote honden zijn duurder omdat ze meer voeding nodig hebben en de dierenartskosten zullen hoger zijn. Met een kleinere hond heeft u vanzelfsprekend ook vaste uitgaven waar rekening mee gehouden moet worden. Rashonden zijn niet alleen duurder in aanschaf ook hebben zij meer aanleg op gezondheidsproblemen, gemixte hondjes zullen hier minder vaak last van hebben. Probeer dus van te voren goed na te gaan en te informeren wat de kosten kunnen zijn voor de soort hond die u wilt aanschaffen.

Karakter

Allereerst is een hond een hond, maar rashonden hebben bepaalde karaktereigenschappen of gedrag waar u rekening mee moet houden. Om te beginnen moet uw hond hetzelfde temperament als uw gezin hebben, zo zult u de beste klik krijgen. Een bastaardhond is over het algemeen qua karakter het makkelijkst in de omgang. Sommige rassen hebben juist weer extra aandacht nodig bij de opvoeding van de pup. Wanneer u een rashond wilt moet u de karaktereigenschappen goed bestuderen alvorens u een keuze maakt.
Wanneer u een hond voor uw kinderen kiest moet u goed bespreken wat voor soort hond het best bij jullie levensstijl past en laat uw kinderen weten wat voor toewijding en verzorging u van ze verwacht. Let op wat realistisch is qua hoeveel tijd en energie er in de hond per dag gestoken kan worden, een hond heeft nu eenmaal voldoende beweging, zorg maar ook rust nodig!

Hulp nodig bij het uitkiezen van uw hond?

Zelf heb ik veel honden binnen gezinnen gezien. Met deze ervaring kan ik u goed helpen bij het uitkiezen van de juiste hond. Neem gerust eens contact op voor meer informatie.

Rogier Oldenburger

Rogier Oldenburger

Hondengedragsdeskundige

Meer over Rogier

Create Balance

Als gedragsdeskundige voor honden help ik jou en je hond met gedragsproblemen weer in een gezonde balans te komen. Ik leer je, hoe je op een natuurlijke wijze, jouw roedel moet leiden en zo aan de gedragsproblemen kunt werken.

Andere berichten

Facebook

Regelmatig beantwoord ik vragen en deel ik ervaringen op Facebook. Zie ik je daar?

Herkenbaar probleem? Ik help jullie graag.

Met de juiste aanpak, tips en handvatten kunnen we hieraan werken.

Het thuisconsult van Create Balance is een investering voor de rest van het leven van de hond, mits je er zelf mee aan de slag gaat natuurlijk.

Je krijgt er een fijnere hond én een sterkere, gebalanceerde band met je hond voor terug.