Genegenheid

Hoewel de hond vaak te weinig lichaamsbeweging krijgt, en het discipline bijbrengen er vaak bij inschiet, is er aan voldoende genegenheid bij geen van mijn klanten gebrek. Iedereen is hier dol op. En dat is maar goed ook, want een hond heeft dit ook nodig. Maar de werkelijkheid leert ons, dat honden veel meer nodig hebben dan alleen genegenheid. En hoewel ikzelf ook erg graag met mijn honden knuffel, zorg ik er wel eerst voor, dat zij krijgen wat ze nodig hebben om in balans te blijven, namelijk, voldoende lichaamsbeweging, discipline en dan pas genegenheid, in die volgorde! Een goede roedelleider toont genegenheid door de hond in die drie de opzichten tevreden te stellen en dus niet alleen te overladen met genegenheid.

Genegenheid dat op de verkeerde momenten gegeven wordt kan zelfs heel schadelijk zijn voor de geest van je hond. Denk aan een hond die angstig is. Als liefdevol mens zul je snel geneigd zijn om hem te willen troosten en te denken: “Als jij als mens angstig bent zou je het ook fijn vinden wanneer iemand je een knuffel geeft en geruststelt.” dat mag misschien waar zijn, maar honden zijn simpelweg geen mensen en hebben hun eigen mooie, pure geest. Een hond rationaliseert niet, dus wanneer je hem een aai geeft om hem gerust te stellen, beloon je juist de verkeerde gemoedstoestand!

Evenals een agressieve hond die naar alles en iedereen uitvalt. Ik zie te vaak dat baasjes zeggen ‘het is goed’. Maar wat is er precies goed? Een andere hond die verderop staat willen verscheuren? Het bezoek willen bijten? Een hond gaat niet lopen peinzen over wat haar baasje kan bedoelen. Dus ook hier wordt een ongewenste gemoedstoestand beloond en daardoor zal de agressie zelfs verergeren.

Wanneer kun je dan wel affectie geven? Simpel, nadat de primaire behoeften van je hond zijn vervuld door lichaamsbeweging te hebben gehad en wanneer zijn geest kalm en onderdanig is. Dus laat hem voldoende uit, stel wat regels op en geef hem vervolgens zijn welverdiende beloning!