Logo Create balance dog behavior specialist

CREATE BALANCE

Gedragstherapie honden

Create Balance is gespecialiseerd in gedragstherapie voor honden met probleemgedrag. Als hondengedragstherapeut heb ik veel ervaring met verschillende soorten honden en verschillende soorten gedragsproblemen.

Door de relatie tussen baas en hond in balans te brengen heb ik met gedragstherapie voor honden veel gedragsproblemen van honden kunnen verhelpen. De basis van de balans tussen baas en hond ligt altijd thuis. Om die reden begint de gedragstherapie van Create Balance altijd met een thuisconsult.

gedragstherapie honden door gedragstherapeut rogier oldenburger
Hondengedragsdeskundige thuisconsult - Create Balance by Rogier Oldenburger

THUISCONSULT

Create Balance biedt je een consult bij jou aan huis; in jouw roedel en jullie territorium zodat de hond zijn normale gedrag het best laat zien, zodat ik jullie zo goed mogelijk kan helpen.

Elke hond heeft zijn eigen karakter en persoonlijkheid. Deze bespreken we tijdens het thuisconsult. Vervolgens evalueren we het gedrag van je hond én dat van jou. Dat is van belang om een juiste diagnose te stellen en hier de aanpak op af te stemmen.

Na deze evaluatie gaan we uitgebreid aan de gedragsproblemen van je hond werken. Ik laat zien hoe je bepaald gedrag kan voorkomen of doorbreken door middel van oogcontact of een aanraking. Wanneer er vorderingen zijn gemaakt ga je, onder mijn begeleiding, het zojuist geleerde in praktijk brengen. Je zult leren zijn gemoedstoestand aan te voelen en je zult zien dat dat zodra je een kalme en zelfverzekerde energie leert gebruiken, je snel vorderingen maakt.

Basis van gedragstherapie voor honden

Gedragsproblemen zijn specifiek voor jouw hond, jouw leiderschap en jouw situatie. Toch komt het in bijna alle gevallen neer op 3 zaken:

  1. Gebrek aan lichaamsbeweging
  2. Gebrek aan discipline en/of leiderschap
  3. Verkeerd toepassen van affectie

Wanneer je jouw hond genoeg beweging geeft, betekent dat niet dat de hond vervuld is. Discipline, leiderschap en affectie zijn enorm belangrijk om correct toe te passen. Een hond die aangehaald wordt als die bang is leert dat angst goed gedrag is. Een hond die geen duidelijke grenzen kent zal jouw leiderschap in twijfel trekken en het over gaan nemen.

gedragsproblemen bij honden aanpakken - Create Balance
Rogier doing a packwalk with a pack of dogs- every pack needs a leader - Create Balance

LICHAAMSBEWEGING

Voldoende lichaamsbeweging is het meest belangrijke onderdeel voor een zo gebalanceerd mogelijk leven voor je hond. Vreemd genoeg maken sommige hondeneigenaren zich er schuldig aan hun hond nauwelijks uit te laten.

Wanneer een hond te weinig lichaamsbeweging krijgt gaat hij zich vervelen en raakt gefrustreerd. Om van deze overtollige energie af te komen gaat hij zelf op zoek naar een manier om van zijn frustratie af te komen. Hij kan hierdoor naar mensen of honden gaan uitvallen. Terwijl een andere hond er voor ‘kiest’ om overdreven veel in huis te gaan blaffen of dingen te gaan slopen. En eigenlijk kunnen we ze dat niet eens kwalijk nemen, ze worden namelijk horendol van die opgekropte energie. En dat allemaal doordat de baasjes hun verantwoordelijkheid, in het geven van voldoende lichaamsbeweging, niet nemen.

Wanneer je besluit om een dier in huis te halen, moet je dus wel bereid zijn om het te geven wat het nodig heeft en tijd en positieve energie in hem steken. Voor een hond is het nu eenmaal een primaire bezigheid, hij wil niets liever dan er met zijn roedel op uit trekken. Elke hond heeft zijn eigen energieniveau, en natuurlijk verschilt het per ras en individu, maar alle honden moeten dagelijks met hun baas een stevige wandeling maken. Zoals Cesar Millan zo mooi zegt; “Vissen moeten zwemmen, vogels moeten vliegen, en honden moeten lopen”.

DISCIPLINE

Vanaf het moment dat een hond wordt geboren is hij samen met zijn broertjes en zusjes bij een kalme, assertieve energiebron, namelijk zijn moeder. Zij is geduldig en geeft vanaf dag één bepaalde grenzen aan. Zo leren zij dat niet alles zomaar mag en kan. Op deze manier voedt ze hen tot gebalanceerde en respectvolle honden op.

Wanneer mensen een pup of volwassen hond krijgen, vinden zij het maar wat fijn om hun nieuwe kameraadje te overladen met speeltjes, aandacht en beloningen. Vaak gelden er in hun nieuwe omgeving helemaal geen regels. Ze mogen uit zichzelf op de bank of tafel springen, en soms zelfs in bed slapen! Naar menselijke maatstaven is dit de manier om te laten zien dat je van je hond houdt en gek op hem bent. En hoewel deze lieve mensen het beste met hun trouwe viervoeter voor hebben, ligt de waarheid toch anders.

Een hond houdt van rust, regelmaat, structuur en consequentheid. Onacceptabel gedrag wordt in een roedel honden niet geaccepteerd. Regels, grenzen en beperkingen geven honden een beschermd gevoel waar ze als dier zo naar verlangen. Zo hoeven zij niet het heft in eigen hand te nemen. Zij zullen er op vertrouwen dat hun leider in lastige situaties op een kalme manier de juiste en eerlijke keuze maakt voor alle leden van de roedel.

gedragstherapie voor honden - discpline gunnen - create balance
Genegenheid en affectie - create balance

GENEGENHEID

Hoewel de hond vaak te weinig lichaamsbeweging krijgt, en het discipline bijbrengen er vaak bij inschiet, is er aan voldoende genegenheid bij geen van mijn klanten gebrek. Iedereen is hier dol op. En dat is maar goed ook, want een hond heeft dit ook nodig. Maar de werkelijkheid leert ons, dat honden veel meer nodig hebben dan alleen genegenheid. En hoewel ikzelf ook erg graag met mijn honden knuffel, zorg ik er wel eerst voor, dat zij krijgen wat ze nodig hebben om in balans te blijven, namelijk, voldoende lichaamsbeweging, discipline en dan pas genegenheid, in die volgorde! Een goede roedelleider toont genegenheid door de hond in alle drie de opzichten tevreden te stellen en dus niet alleen te overladen met genegenheid.

Genegenheid dat op de verkeerde momenten gegeven wordt kan zelfs heel schadelijk zijn voor de geest van je hond. Denk aan een hond die angstig is. Als liefdevol mens zul je snel geneigd zijn om hem te willen troosten en te denken: “Als jij als mens angstig bent zou je het ook fijn vinden wanneer iemand je een knuffel geeft en geruststelt.” Dat mag misschien waar zijn, maar honden zijn simpelweg geen mensen en hebben hun eigen mooie, pure geest. Een hond rationaliseert niet, dus wanneer je hem een aai geeft om hem gerust te stellen, beloon je juist de verkeerde gemoedstoestand!

Bij een agressieve hond die naar alles en iedereen uitvalt zie ik al te vaak dat baasjes zeggen ‘het is goed’. Maar wat is er precies goed? Een andere hond die verderop staat willen verscheuren? Het bezoek willen bijten? Een hond gaat niet lopen peinzen over wat haar baasje kan bedoelen. Dus ook hier wordt een ongewenste gemoedstoestand beloond en daardoor zal de agressie zelfs verergeren.

Wanneer kun je dan wel affectie geven? Simpel, nadat de primaire behoeften van je hond zijn vervuld door lichaamsbeweging te hebben gehad en wanneer zijn geest kalm en onderdanig is. Dus laat hem voldoende uit, stel wat regels op en geef hem vervolgens zijn welverdiende beloning!

Kun je wel wat hulp gebruiken voor jouw hond? Of de regels wel op orde zijn, of je de juiste dingen doet voor jouw hond? Nodig me dan gerust uit voor een thuisconsult.