Enthousiasme is voor mensen een positieve emotie. Iemand die enthousiast is gedraagt zich levendig en uitgelaten. Een hond die teveel opwinding heeft kan probleemgedrag geven zoals tegen mensen en muren opspringen, blaffen, dingen stuk maken of bv. rondjes rennen.
Een opgewonden hond is in tegenstelling tot een enthousiast mens, geen gelukkige hond. Het komt vaak voort uit een teveel aan energie. Energie die je er met enkel een stukje wandelen niet uit haalt. De hond heeft ook regels, sturing en rust nodig. Voor jou als baas is het enorm belangrijk dat je weet wanneer je de hond aandacht geeft en wat voor aandacht. Het is ook jouw taak als leider om rust te kunnen bieden.
Net als bij een hond met angstproblemen is het belangrijk dat je een hond niet beloont als hij in opgewonden staat is. Vaak komen mensen thuis en komt de hond met een enorm bonk energie de eigenaar begroeten. Piepen, springen, blaffen, happen.
En de baasjes vinden het zo schattig en leuk dat ze bijna hetzelfde gedrag laten zien. Met hoge piepstemmetjes: "hiiiiii rakkertje!! ohhh ben jij braaf geweest?? Jaa?? Wie is er mijn schatje??!"
Nadeel is dat dit gedrag ook bij bezoek voor zal komen. En of ze het nu zeggen of niet, niemand wordt gelukkig van een hond van 30 kilo die met z'n modderpoten tegen ze aan komt springen.
Hoe zielig dit ook lijkt, het slechtste dat je kunt doen is een opgewonden hond aandacht of affectie geven. Je geeft dan namelijk een signaal dat wat hij doet, goed is. Hier geldt de befaamde 'no touch, no talk, no eye contact' dus. Pas als de hond écht rustig is geef je de hond aandacht. Zo leert hij: "als ik heel opgewonden ben krijg ik geen aandacht, als ik rustig ben wel."
Helaas komt het vaak voor dat een deel van het probleem ligt bij te weinig lichaamsbeweging. Het gedragsprobleem heeft als oorzaak dat de hond barst van de energie die hij niet kwijt kan. Bij een trigger komt die energie er dan als een bom die barst uit. Een hond heeft lichaamsbeweging nodig. Wanneer je de hond gaat 'uitlaten' bedenk jezelf dan dat het 'uitlaten' er niet om draait dat de hond zijn behoefte kan doen, maar dat je aan zijn behoefte tegemoet komt.
Het rondje dat je met je hond loopt komt overeen met de trektocht die een hondenroedel doet om eten, water en een veilige slaapplaats te vinden. Een roedel honden in de natuur loopt pakweg tussen de 15km en 50km per dag. Logisch dus dat de energie opbouwt als ze het met 2km of minder per dan moeten doen. Als de energie verbrandt en je komt thuis waar voedsel, water en een veilige slaapplek is zal de hond dit gaan associëren met een plek waar rust is.
Naast het lijf heeft een hond ook mentale uitdaging nodig. Samen spelen, balletjes gooien, zoeken naar een speeltje of snoepjes. Het zijn allemaal manieren om je hond mentaal uit te dagen. Belangrijk hierbij is wel om duidelijke grenzen te stellen. Jij bent de leider, jij bepaalt het spel - de regels - wanneer je begint en wanneer het spel stopt. Als de hond te opgewonden wordt stopt het spel direct. Dit maakt voor je hond duidelijk dat de regel is; "als ik te druk word dan stopt het spel."
Ook kan je de (sterke) neus van de hond gebruiken om rust en geur met elkaar te associëren. Geuren die hier goed voor werken zijn lavendel en vanille. Als je hond rustig is zorg je voor deze geur in huis, bijvoorbeeld met een luchtverfrisser. Later zal deze geur leiden tot rustiger gedrag.
Let op: overleg deze techniek eerst met jouw dierenarts, zodat deze kan vaststellen of jouw hond geen allergieën heeft.
Onthoud dat rust gelijk staat aan geluk. Een hond die rust heeft in zijn lijf en rust heeft in zijn hoofd, is rustig en gelukkig. De hond die als een dolle door het huis rent en overal tegen blaft is niet in balans en niet gelukkig. Hoe hard die ook kwispelt bij jouw thuiskomst. Die balans moet ook bij jou aanwezig zijn. Als jij gaat roepen en schreeuwen tegen een hond die erg opgewonden is, los je het probleem niet op.
Blijf dus rustig, in controle en zorg dat jouw energie past bij de rustige staat die je van je hond verlangt. Nadat hij zijn energie kwijt is uiteraard.
Heb je alles geprobeerd maar krijg je het niet voor elkaar? Neem dan gerust eens contact met me op. Het thuisconsult draait om jou en je hond. Ik kom hierbij kijken naar hoe jouw hond zich gedraagt en wat hij nodig heeft. Ook kijk ik hoe jij ermee omgaat en ik zorg voor handvatten en een duidelijk stappenplan om er samen met je hond aan te werken.
In veruit de meeste gevallen is bij opwinding één thuisconsult voldoende om jou en je hond richting díe balans te brengen die jullie en je bezoek gelukkiger gaat maken.