Logo Create balance dog behavior specialist

GEDRAGSPROBLEMEN

Angstige hond

Als we kijken naar de definitie van angst dan lezen we: angst is een onaangename, beklemmende emotie of gedachte die we krijgen als we bang zijn dat er mogelijk iets gevaarlijks, pijnlijks of slechts gaat gebeuren.

Het nut van angst is dat het lijf in opperste staat van paraatheid komt. Het brein maakt energie vrij om snel te kunnen handelen. Maar dat gaat ten koste van het rationele denken. Voeg daaraan toe dat een hond instinctief handelt en je kunt je voorstellen dat angst bij honden tot allerlei ongewenste en heftige situaties kan leiden.

angstige-hond helpen create balance
Troosten van een bange hond - Create Balance

Angstige hond troosten

Als we zien dat kinderen of andere mensen ergens onnodig bang voor zijn is onze eerste reactie om ze gerust te stellen. Met een aanraking, knuffel en geruststellende woorden maken we ze duidelijk dat er niets aan de hand is en proberen we zo de angst weg te nemen.

Exact wat we niet moeten doen als een hond bang is. Een hond relateert ons gedrag aan dat moment en wat hij/zij aan het doen is. Een hond die angst heeft en getroost wordt leert dus; als ik in deze staat ben op dit moment dan is dat goed en krijg ik affectie van mijn baas. Affectie is een beloning. Je beloont dus de staat van angst.

Een hond die bang is heeft dan ook geen troost nodig, maar een sterk voorbeeld in de vorm van jouw kalm en zelfverzekerd leiderschap. Dit houdt in dat als de roedel een bepaald gedrag laat zien, de hond dit gedrag ook zal vertonen. Het woord kuddegedrag is hierbij meer bekend. Normaal gesproken geldt deze regel alleen voor dieren van hetzelfde soort. Het bijzondere van honden is dat de relatie met de mens zo sterk is, dat ze dit gedrag ook van mensen zullen imiteren.

Om je hond over zijn angst heen te helpen heeft hij dan ook een kalme en zelfverzekerde leider nodig die rust en bescherming weet te bieden. Hierdoor valt er een last van de hond en zal hij je eeuwig dankbaar zijn. Jullie band wordt nog sterker!

Hond met angst helpen

Je hond heeft vier manieren om te reageren op angst: vluchten, vechten, ontwijken of zich aan de situatie overgeven.

In de meeste gevallen zal een hond die bang is kiezen om te vluchten of te vechten. Hij rent weg met de staart tussen de benen. Als de angst iets milder is doet hij net alsof het er niet is. Wat je wil is uiteraard dat de hond, na op een kalme en zelfverzekerde manier te hebben geoefend, voldoende zelfvertrouwen heeft gekregen waardoor de angst verminderd is of zelfs weg is. Hij accepteert de prikkel maar geeft er geen sterke reactie op. Om dit te bereiken heeft de hond jouw leiderschap nodig. Jouw energie en jouw acties laten de hond zien dat jij de leiding hebt. Alles is onder controle. Zo leert een hond dat jij als leider hem beschermt.

Er zijn echter ook honden die er niet voor kiezen om zich terug te trekken bij angst maar juist zullen aanvallen. De hond zal niet direct op het gevaar afgaan, maar laat duidelijk merken: "Kom niet dichterbij, want dan bijt ik je!"

Herken je angst, ga dan absoluut nooit rechtstreeks op de bange hond af. Hoe goed je het ook met de hond voor hebt, het risico dat de hond uitvalt en je bijt is te groot.

Over de jaren heen heb ik enorm veel honden met angstproblemen en hun baasjes mogen helpen. Vaak is één thuisconsult daarbij genoeg. Tijdens dit thuisconsult analyseer ik het gedrag van jou en je hond. Met deze analyse geef ik je de de juiste handvatten om aan de angstproblemen te werken.

Angstproblemen bij honden gaan nooit van de ene op de andere dag over. Het is een proces dat je zelf kunt doen, als je maar weet wat jouw hond nodig heeft en hoe je het moet doen. Ik kom je hier graag een keer bij helpen. Je zal merken dat je vaak een glimlach gaat krijgen als je harige vriend een stuk lekkerder in zijn vel komt te zitten en zijn gedrag totaal verandert bij dezelfde angstprikkels.

Angstige hond die bijt - Create Balance