Een hond die agressie laat zien kan een serieus probleem worden. Sommige vormen van agressie worden vaak genegeerd of zelfs geaccepteerd, zoals voedselnijd of uitvallen aan de riem. De gedachte dat het nu eenmaal een dominante hond is komt vaak naar voren.
Om agressie aan te pakken is het belangrijk om eerst te achterhalen waarom de hond dit gedrag vertoont. Zo kan agressie voortkomen uit frustratie, angst of pijn. En meer aanwijsbaar door gebrek aan kalm en zelfverzekerd leiderschap of te weinig lichaamsbeweging.
Het komt maar al te vaak voor dat mensen bepaalde hondenrassen associëren met agressie. Het ras komt in een negatief daglicht te staan, maar naar de hond en het gedrag van de baas wordt niet gekeken. Ieder ras kan agressief gedrag vertonen. Een Pomeriaan die zijn baas bijt zal niet besproken worden. Als een Staffordshire-bullterriër kiest voor de confrontatie dan zijn de consequenties wel anders. Terwijl ze beide hetzelfde gedrag laten zien.
Het is dan ook van belang om te beseffen dat sommige hondenrassen er niet alleen sterk en machtig uitzien, maar dat het ook daadwerkelijk krachtige dieren zijn die je in jouw huis en roedel haalt. Een mastiff, pitbull of cane corso kunnen ernstige verwondingen veroorzaken als ze uit balans raken.
Dat betekent niet dat het honden zijn die van nature agressief probleemgedrag vertonen dat getemd moet worden. Maar dat betekent wel dat als de behoeften van dit soort sterke honden niet vervuld worden, de gevolgen enorm kunnen zijn.
Wie de keuze maakt voor een sterk hondenras, moet roedelleider kunnen zijn. Hij of zij moet grenzen en regels kunnen stellen, de hond voorzien in zijn behoeftes én de verantwoordelijkheden accepteren die bij dit soort honden horen. Heb je dit zelf nog niet onder controle? Ik werk met alle rassen. Van groot tot klein omdat ik ervan overtuigd ben dat elke hond, ongeacht het ras, in balans kan leven. Dus schroom niet en neem vrijblijvend contact met me op. Ik help jullie graag!
Agressie kan bij de liefste hond naar boven komen. Als de trigger maar groot genoeg is. Angst is zo'n belangrijke trigger. De hond zal agressief gedrag laten zien omdat de hond denkt in gevaar te zijn en zichzelf of jou te moeten verdedigen.
Ga je hier niet op de juiste manier mee om dan kan dit tot een aanvaring komen tussen hond en baas, hond en andere hond, of in het ergste geval, tussen hond en een van de kinderen in huis.
In veel gevallen heeft angst een directe relatie met te weinig lichaamsbeweging. Doordat de hond niet in een gezonde gemoedstoestand verkeert wordt de hond 'onbereikbaar'. Om met de hond in balans te kunnen komen moet eerst de opgebouwde energie in het lijf eruit.
Bij een thuisconsult voor angstproblemen analyseer ik het gedrag van de hond én van de baas. Ik leer je wat jouw hond nodig heeft om weer zelfvertrouwen op te bouwen en op welke momenten je er juist wél voor je hond moet zijn en op welk moment je moet laten zien dat jij als kalm en zelfverzekerd leider de boel onder controle hebt. Het geeft jou en je hond rust.
Een hond die zich agressief gedraagt naar andere honden of mensen geeft een heel belangrijk signaal af. Hij communiceert hiermee namelijk dat hij jou niet vertrouwt als roedelleider en neemt deze rol daarom op zich.
Een roedelleider wordt erkend omdat een hond instinctief aanvoelt dat zijn leider zelfverzekerd en kalm is en hem kan leiden en beschermen. Een roedelleider handelt in belang van zijn roedel, niet in belang van zichzelf. Hij doet wat het beste is voor de roedel en in ruil daarvoor geeft de roedel de leider 100% vertrouwen en respect. Het is aan jou om dit te verdienen.
In mijn werk met agressieve honden en hun baasjes, werk ik dan ook in de meeste gevallen meer met de baas dan met de hond. Ik leer de baas hoe ze het leiderschap moeten claimen. De rol van grenzen, regels en discipline. En belangrijker, hoe dit specifiek bij jouw hond toe te passen. Hoewel de basis hetzelfde is heeft iedere hond een eigen karakter en gebruiksaanwijzing.
Vertoont jouw hond agressief gedrag? Twijfel dan niet maar neem contact met me op. Met één thuisconsult kan ik in de meeste gevallen al een enorm verschil maken. Zodat jij je hond weer gaat vertrouwen. En belangrijker, je hond jou weer gaat vertrouwen en respecteren.