Discipline

Vanaf het moment dat een hond wordt geboren is hij samen met zijn broertjes en zusjes bij een kalme, assertieve energiebron, namelijk zijn moeder. Zij is geduldig en geeft vanaf dag één bepaalde grenzen aan. Zo leren zij dat niet alles zomaar mag en kan. Op deze manier voedt ze hen tot gebalanceerde en respectvolle honden op.

Wanneer mensen een pup of volwassen hond krijgen, vinden zij het maar wat fijn om hun nieuwe kameraadje te overladen met speeltjes, aandacht en beloningen. Vaak gelden er in hun nieuwe omgeving helemaal geen regels. Ze mogen uit zichzelf op de bank of tafel springen, en soms zelfs in bed slapen! Naar menselijke maatstaven is dit de manier om te laten zien dat je van je hond houdt en gek op hem bent. En hoewel deze lieve mensen het beste met hun trouwe viervoeter voor hebben, ligt de waarheid toch anders.

Een hond houdt van rust, regelmaat, structuur en consequentheid. Onacceptabel gedrag wordt in een roedel honden niet geaccepteerd. Regels, grenzen en beperkingen geven een hond een beschermd gevoel waar ze als dier zo naar verlangen. Zo hoeven zij niet het heft in eigen hand te nemen. Zij zullen er op vertrouwen dat hun leider in lastige situaties op een kalme manier de juiste en eerlijke keuze maakt voor alle leden van de roedel.