Logo Create balance dog behavior specialist

Stimuleer uw hond met mentale training – speeltijd!

Mentale stimulatie en de uitdaging om nieuwe dingen te leren zijn sleutels tot een volledige ontwikkeling van uw hond. Als u manieren bedenkt om de instinctieve natuur van uw hond te stimuleren kan dit het beste in hem naar boven halen. Het uitlaten van uw hond is een routine die u de mogelijkheid geeft om een band op te bouwen met uw hond. Maar ‘speeltijd’ geeft u meer mogelijkheden om uw hond uit te dagen, het verrijkt zijn leven en uw band wordt nog beter. Daarnaast geeft het u ook veel plezier en voldoening!
Veel baasjes denken dat spelen staat voor wild gedrag. Maar speeltijd kan leuk en productief zijn, als er aandacht is voor een mentaal onderdeel als aanvulling op het fysieke aspect van speeltijd. Een hond speelt op twee manieren. Ten eerste als een hond, ten tweede als een ras. Het begeleiden van de energie van de hond en het begrijpen van het verschil tussen beiden manieren van spelen is de sleutel om uw hond tijdens speeltijd ook dingen te leren.

Spelletjes die u met uw hond kan spelen als mentale stimulans – vijf tips:

1. Stimuleer de neus van uw hond

Alle honden kunnen spoorzoeken met hun goed ontwikkelde reukvermogen. U kunt een spel spelen door hun eten te verstoppen, of u kunt hondenkoekjes of andere lekkere tussendoortjes voor uw hond verstoppen. U kunt een parcours uitzetten door bijvoorbeeld dozen, trappen, stoelen of andere obstakels te gebruiken. Laat een geur in verschillende ruimtes achter en verstop het eten of het tussendoortje uiteindelijk op een moeilijk vindbare plek. Zie het maar als paaseieren zoeken. U kunt eten, maar ook speelgoed, overal in uw huis en tuin verstoppen.

2. Gebruik uw fantasie

U hoeft echt geen bakken met geld uit te geven aan speelgoed of apparaten. Als kind heeft u binnenshuis vast wel hutten gebouwd van lakens, terwijl u dacht dat het kastelen waren. Dit kunt u ook met uw hond doen. Maak thuis een behendigheidsparcours. Gebruik hondensnacks om uw hond te lokken en hem het parcours te laten voltooien. Wees geduldig. Het is goed mogelijk dat uw hond niet gelijkt uitblinkt op het parcours maar zoals ook bij sport het geval is, van trainen zal uw hond beter gaan presteren! Veel speelgoed dat in winkels verkocht wordt kan ook thuis gemaakt worden. Gebruik bijvoorbeeld een plastic fles met eten erin, uw hond kan hier heel veel plezier van hebben. Hij ziet geen verschil met duur speelgoed. Daarnaast is het een mooie uitdaging voor uw hond. Het eten moet verdiend worden door een oplossing te vinden: hoe krijg ik het eten uit de fles?

3. Speel als een hond

Alle honden houden ervan om te rennen en te achtervolgen. Ook als ze dit van nature niet doen, alle honden kunnen het leren. Een leuk spel om te spelen: bevestig een touw aan het eind van een lange stok en maak vervolgens een zacht knuffeldier aan het touw vast. Laat het knuffeldier voor uw hond bungelen om de aandacht te trekken. Om het nog aantrekkelijker te maken kunt u een hondensnack aan de knuffel vastmaken, of het inwrijven met de geur van een lekker tussendoortje. Beweeg het dier langzaam. Stop steeds en begin opnieuw. De hond kan op deze manier zijn enthousiasme focussen op het dier en u blijft de controle behouden.  Hoe sneller u gaat, hoe sneller uw hond fysiek uitgeput raakt.  Hoe langzamer u gaat, hoe meer u zijn geest uitdaagt. Op deze manier voedt u de natuurlijke speelsheid van uw hond op een gedisciplineerde manier.  Leuk voor u en uw hond!

4. Discipline kan ook leuk zijn

Veel mensen leren puppies hun naam door verstoppertje te spelen. Als een hond de opdracht “blijf” heeft geleerd, dan is verstoppertje een erg leuke  oefening. Het is ook een leuke manier om andere opdrachten aan te leren zoals “hier” – of welk woord/geluid u ook gebruikt.
Verstoppertje met uw hond gaat als volgt. U geeft uw hond de opdracht om op zijn plaats te blijven en u verstopt zich uit het zicht. Houdt de afstand in het begin klein, vergroot deze stapsgewijs. Als u in uw verstopplaats bent geeft u het commando aan uw hond om naar u toe te komen. Geef het slechts een maal en blijf vervolgens geduldig wachten. Geef uw hond de kans om het zelf uit te zoeken. Als u gevonden wordt beloon uw hond dan. Zo simpel is het! Begin binnenshuis. Uw hond zal steeds beter worden en als dit gebeurd dan kunt u naar grotere gebieden zoals een park of een bos.

5. “Touwtje trekken” – Maar wees op de hoogte van de risico’s

Veel eigenaren van honden spelen dit spel met hun hond. Het hoeft niet per se met een touw maar kan ook met een stuk speelgoed. U moet wel op de hoogte zijn van de risico’s. Het roofdier in uw hond komt door dit spel naar boven. Het spel kan slecht zijn voor de relatie tussen u en uw hond als er geen wederzijds vertrouwen en respect is. U moet controle hebben over de kracht van uw hond en over zijn instinct voordat u een positief potje touwtje trekken kunt spelen met uw hond.
 

Rogier Oldenburger

Rogier Oldenburger

Hondengedragsdeskundige

Meer over Rogier

Create Balance

Als gedragsdeskundige voor honden help ik jou en je hond met gedragsproblemen weer in een gezonde balans te komen. Ik leer je, hoe je op een natuurlijke wijze, jouw roedel moet leiden en zo aan de gedragsproblemen kunt werken.

Andere berichten

Facebook

Regelmatig beantwoord ik vragen en deel ik ervaringen op Facebook. Zie ik je daar?

Herkenbaar probleem? Ik help jullie graag.

Met de juiste aanpak, tips en handvatten kunnen we hieraan werken.

Het thuisconsult van Create Balance is een investering voor de rest van het leven van de hond, mits je er zelf mee aan de slag gaat natuurlijk.

Je krijgt er een fijnere hond én een sterkere, gebalanceerde band met je hond voor terug.